Eines de l'usuari

Eines del lloc


ca:guia:economia:crear_unha_entidade_financeira_local
Traduccions d'aquesta pàgina:

Crear una entitat financera local

Descripció

Estudiar la creació d'un banc o caixa d'estalvis local o comarcal, cooperativa de crèdit o institució semblant, que doni suport a l'economia local, per exemple mitjançant a concessió de crèdits (basats en estalvi local) a iniciatives que facilitin la transició a una economia relocalitzada i postpetroli.

Una de les normes d'aquesta entitat seria que els estalvis de les persones del municipi (o comarca) serien únicament prestats a iniciatives del mateix lloc. Aquests crèdits podrien ser concedits a baix o nul interès, i ser concedits en moneda local, si aquesta s'estableix. Com que no es cobrarien interessos (o ser aquests molt baixos) les persones i entitats a les quuals se´ls concedís crèdits, tampoc podria aquesta entitat pagar interessos a la gent que diposites en ella els estalvis i, per tant, els interessos d'aquests dipòsits serien indirectes, en afavorir i dinamitzar l'economia local en benefici de tota la comunitat.

El control i direcció d'aquesta entitat (per exemple la decisió de quins projectes es concedeix crèdit), haurien de ser local i democràtic, i aquest seria un altre incentiu per a les persones que hi confiïn els seus estalvis. Segons Bill Mollison (1988) una comunitat que tingui un mínim de 100 persones econòmicament actives pot sostenir una entitat financera local; també insisteix, com ja hem comentat, en què hauria de tenir obligatòriament uns principis ètics i unes restriccions clarament instituïdes (1988, 534). A partir de 30 persones aquest autor considera que és factible la creació d'una cooperativa de crèdit (credit union), encara que la normativa española (Real Decreto 84/1993) dificulta la creació d'aquestes entitats a petita escala, doncs requereix un capital inicial mínim d'un milió d'euros, i per tant aquí s'hauria de buscar, si cal, altres formats jurídics.

Aquesta entitat hauria d'incloure —o col·laborar amb— un departament d'estudis que analitzes la viabilitat dels projectes que sol·licitin crèdit, i que proactivament detectes àrees en què la liquiditat marxa del poble, així com serveis i productes essencials que actualment cal importar i que poguessin ser oferts localment per a promoure la creació d'empreses o projectes que s'ocupin d'aquestes necessitats, preferentment a càrrec de persones actualment sense ocupació. També seria interessant que s'ocupes de promoure activitats de formació i de reciclatge professional en aquesta línia.

Estat

Proposta genèrica.

Comentaris

Referències (bibliografia, etc.).

Arxius annexos.

FIXME Hai que engadir máis etiquetas

ca/guia/economia/crear_unha_entidade_financeira_local.txt · Darrera modificació: 2014/08/18 16:52 per argelaguerentransicio

Municipios pospetroleo